İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Yurtseven, abur cubur olarak nitelendirilen ve katkı maddesi içeren besinlerin yol açtığı olumsuzluklara dikkat çekerek ebeveynleri uyardı. Yrd. Doç. Dr. Yurtseven, bu tür besinlerin çocuklarda vitamin-mineral eksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite), aşırı zayıflık, IQ düşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine neden olabildiğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Ali Yurtseven, katkı maddesi içeren gıdaların tüketimi nedeniyle çocuklarda en sık görülen sorunlardan birinin beslenme bozukluğu olduğunu belirtti. Boyalı, besin değeri düşük, aşırı tuzlu veya aşırı şekerli gıdaların sık tüketiminin uzun vadede yaratacağı sorunlar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yurtseven, Bu durum vitamin-mineral eksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite), aşırı zayıflık, IQ düşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olabilmektedir dedi.
Bilimsel araştırmalar ve tıp dünyasının katkı maddesi içeren besinlerin çocuklarda zararlı olduğuna dair güçlü kanıtlara sahip olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ali Yurtseven, katkı maddesi içeren ürünlerin alerjik hastalık görülme olasılığının ve alerjik hastalığı olanların yakınmalarının artmasına da neden olabildiğini söyledi. Katkı maddeleri ile kanser oluşumu arasındaki bağın da araştırıldığına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Yurtseven, Bunlarında dışında dikkat eksikliği, hiperaktivite, zeka seviyesinde gerilik, migren atağı gibi hastalıklara da katkı maddesi içeren ürünlerin yol açtığına dair kuvvetli şüphe mevcuttur diye konuştu.
Anne-babaların başta okula-kreşe gidenler olmak üzere çocuklarına olabildiğince doğal, evde kendi yaptıkları yiyecekleri vermelerini öneren Yrd. Doç. Dr. Ali Yurtseven, bu yolla ev dışında hazır gıda tüketmenin önlenmiş olacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yurtseven ayrıca, anne-babaların çocukları konu hakkında bilinçlendirmeleri gerektiğini, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortak çalışmalarla katkı maddesi içeren ürünlerin üretiminin azaltılmasına yönelik önlemler alması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Dikkat edilmesi gereken besinler
Her türlü şekerlemele, hazır meyve suları, kola-gazoz gibi gazlı içecekler, hazır çorba, puding, meyveli hazır satılan yoğurtlar, salam-sucuk-sosis gibi işlenmiş et ürünleri, cipsler, ketçap, mayonez gibi çoğu uzun ömürlü ambalajlı ürünlerde katkı maddesi bulunuyor.